perjantai 3. tammikuuta 2014

Kuntia, kyläyhteisöjä ja jokivartta - kylätyötä vuonna 2013

Kiireinen ja opettavainen vuosi 2013 on takana päin ja nyt on hetki aikaa istua ja pohtia, mitä teimme ja miksi meillä oli niin kiire - luvassa siis kylätyön kuulumisia viimeisimpien kuukausien ajalta!


Heinä- ja elokuussa istuin kiltisti lava-auton pelkääjänpaikalla ja kuuntelin, kun työtoverini Santiago kärsivällisesti selitti minulle, kuinka Ecuadorin paikallishallinto toimii. Samalla kiersimme työalueemme kolmen kanttoonin - Archidonan, Tenan ja Arosemena Tolan - alueella pitämässä työpajoja kuntien ja kyläyhteisöjen päättäjille. Välillä kyydissämme matkustivat myös Alexandra ja Elder kahdesta Ecuadorin valtion vammaisten asiaa ajavasta järjestöstä. Alexandra luennoi työpajojen osallistujille Ecuadorin vammaislaista, Elder oman järjestönsä tarjoamista palveluista. Minä ja Santiago puolestamme esittelimme vammaiskoulutushankettamme ja herättelimme päättäjiä vastuuseen kuntiensa ja kyliensä vammaisista ja heidän oikeuksistaan.




Työpajoja varten olin muokannut käyttöömme oman versiomme kehitysyhteistyössä melko yleisestä osallistavasta Ongelmapuu-menetelmästä. Ryhmissä unelmoimme alueemme vammaisten paremmasta tulevaisuudesta - osallisuudesta, itsearvostuksesta, toimivasta ja turvallisesta kodista, terveydestä, peruspalveluiden saavutettavuudesta, koulutuksesta, sekä oikeudesta työhön ja toimeentuloon. Nämä jokaisen ihmisen perusoikeudet ovat täällä monelle vammaiselle perheineen kaukainen haave, ja siksi pohdimme myös, kuinka nämä unelmat voitaisiin saavuttaa. Matkustimme Muutospuumme kanssa yhteensä kuuden kunnan keskustaan ja sovimme samalla myös tulevaisuudessa järjestettävistä kylätyöpajoista.



Kylätyöpajat käynnistyivät syyskuussa ja jatkuivat joulukuun ensimmäisiin päiviin saakka. Vierailimme n. 25 kyläyhteisössä kertomassa vammaisuudesta ja oppimisvaikeuksista, vammaisuuden syistä ja ehkäisystä, inkluusiosta ja esteettömyydestä, sekä vammaisten oikeuksista. Arosemena Tolan kanttooniin kuuluvissa kylissä työpajoihimme osallistui myös Samuel, joka opetti lasten oikeuksista, sekä Terveysministeriön työryhmä, joka toteutti kylissä seksuaalivalistuskampanjaa.


Työpajojen päätteeksi kyläläiset pohtivat ryhmissä, mitä voitaisiin tehdä, jotta päivittäinen kommunikointi, kodit ja koko kyläyhteisö olisivat avoimia ja saavutettavia myös vammaisille ihmisille. Aihe oli kyläläisille uusi, vieras ja hieman epämukavakin, mutta ryhmätöiden esittelyyn mennessä turha jännitys ehti hälvetä ja niinpä saimme iloita ja oppia uusista, käyttökelpoisista ideoista vammaisten integroimiseksi kyläyhteisöön. Marraskuussa sain kylätyöpajoihin seurakseni kichwan kieltä taitavan Bethyn. Viimeisissä työpajoissa puhuttiinkin lähinnä vain kichwaa ja minä sain yleensä vasta kotimatkalla kuulla nyt vuorostaan pelkääjänpaikalla istuvalta työtoveriltani, mitä kyläläiset olivat oppineet. ;)


Loppuvuodesta vierailimme tiuhaan tahtiin myös Chonta Puntan kunnassa Napo-joen varressa. Autoimme kunnan vammaisia ja vanhuksia perustamaan omat yhdistyksensä, jotka voivat jatkossa edistää ihmisoikeuksien toteutumista ja palveluiden parempaa saavutettavuutta myös jokivarren erityislaatuisissa olosuhteissa. Chonta Puntan lisäksi osallistuimme yhdistystoimintaan myös Tenan kaupungissa. Yhdessä Napon läänin näkövammaisten yhdistyksen kanssa kutsuimme myös Archidonan kanttoonin maaseutukylien näkövammaisia asukkaita järjestäytymään. Uusille ja vanhoille yhdistyksen jäsenille järjestetyssä tilaisuudessa vieraili myös Ecuadorin kansallisen näkövammaisten järjestön, FENCE:n, edustajia, sekä Napon läänin maaherra, joka jakoi lahjoitusvaatteita kaikille osallistujille.





Vuosi 2014 on vasta alkanut, mutta tuleville viikoille ja kuukausille on jo varattuna paljon mielenkiintoista ja haastavaa ohjelmaa. Suunnitteilla on ainakin alueellinen kuulovammaisten yhdistys sekä vammaisten nuorten ja aikuisten koulutus- ja työmahdollisuuksien parantamista. Tarvitsemme viisautta ja sopivia yhteistyökumppaneita tavoitteidemme toteutumiseksi. Parasta kaikessa on kuitenkin Jumala, joka on luvannut olla kanssamme ja antaa työmme menestyä. Näin saamme yhdessä Joannan luotsaaman koulutyön kanssa olla luomassa parempaa tulevaisuutta vammaisille lapsille ja nuorille, jotka parhaillaan opiskelevat hankkeemme tukemissa kouluissa.

Lopuksi vielä uuden vuoden lupaus: Tänä vuonna minäkin yritän kirjoittaa tähän blogiin vähän useammin! ;)
- kylätyön Hanna

1 kommentti: