Ecuadorissa kunnat (municipio) ovat jakaantuneet kylätoimikuntiin (parroquia) joiden alueella saattaa olla kymmeniä kyliä. Nämä paikallishallinon edustajat saavat valtiolta vuosibudjetin josta heidän täytyy laittaa 10% työhön prioriteetti kansanryhmien hyväksi. Näihin prioriteetti kansanryhmiin kuuluvat mm. vammaiset ihmiset.
Hanke on toiminut yhteistyössä työalueemme parroquioiden kanssa neuvoen heitä miten tuo kymmenen prosentti voitaisiin käyttää hyödyllisesti. Monesti ihmisiltä löytyy kyllä tahtoa ja vammaiset koetaan tärkeäksi ryhmäksi joita kuuluu auttaa, mutta asiantuntemusta avun suhteen on hyvin harvoin. Tästä syystä tehdään välillä kaikenlaista hassua, kuten vammaisten kauneuskilpailuja, sen sijaan että todella luotaisiin palveluita jotka tukisivat vammaisia ja heidän perheitään.
Toimialueellamme on yhteensä kuusi eri parroquiaa eli kylätoimikuntaa. Niiden alueella on yli 140 kichwa- ja 3 wawranikylää. Monet niistä hyvin kaukana ja hankalien kulkuyhteyksien takana. Monien asukkaat ymmärtävät vain kichwaa, eivät espanjaa. Vaikka vammaistyö koetaan tärkeäksi on sillä myös hankaluutensa. Miten saavuttaa ihmiset joiden luokse pääsee vain parin päivän kanoottiretken jälkeen?
Tiedotuksessa ja työssämme on ollut koko ajan mukana Napon provinssin CONADISin (valtiollinen vammaisten vertaisjärjestö) koordinaattori joka on kouluttanut kylätoimikuntien edustajia vammaisten oikeuksista, viranomaisten velvollisuuksista heitä kohtaan sekä Ecuadorin uudesta vammaislaista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti