keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Carmen Florinda Huatatoca Alvarado


Wawa Sumakon kylä sijaitsee Sumaco-tulivuoren rinteellä Ecuadorissa. Sen ympärillä levittäytyy Amatsoonasin sademetsä täynnä kasveja, eläimiä ja hyönteisiä. Kylän asukkaat kuuluvat kichwa-alkuperäiskansaan. Ecuadorissa on kaksi kichwa ryhmää, viidakko kichwat ja vuoristo kichwat. Jos vuoristossa asuvien alkuperäiskansojen elämä on rajoitettua ja he ovat usein ulkopuolisia ja heidän oikeuksiaan poljetaan on viidakon alkuperäiskansojen asema vielä pahempi. Valitettavasti jopa vuoriston alkuperäiskansat kokevat viidakossa asuvien olevan itseään alempiarvoisia ja vielä lisäksi puhuvan kieltä väärällä tavalla.


Näiden vähäisistä vähäisempien keskellä asuu ryhmä jonka olemassa oloa ei perinteisesti ole hyväksytty. Vammaisen lapsen syntyessä on pelätty hänen olevan paholaisen lapsi tai rangaistu synneistä. Joten vastastyneet on nopeasti hylätty viidakkoon tai pahimmassa tapauksessa poltettu elävältä. Vuosien kuluessa, kristinuskon vaikutuksesta, nämä tavat ovat vähitellen kadonneet. Vammainen lapsi on jätetty eloon mutta hänen on edelleen uskottu olevan rangaistus, häpeän merkki perheelle joka on pitänyt piiloittaan. Siksi heidän elämänsä on ollut monella tavalla rajoitettua, yhteisön ulkopuolella, vailla oikeuksia.


Monet vanhemmat kertovat miten vaikeaa on kulkea kylällä kun ihmiset kuiskailevat ja osoittavat heitä sormilla. Pienessä yhteisössä kuten Wawa Sumakossa koko kylä tietää jos perheeseen syntyy vammainen lapsi. Carmen Florinda Huatatoca Alvarado on tällainen lapsi. Hän syntyi kahdeksan lapsiseen perheeseen kuopuksena. Vanhemmat olivat jo iäkkäitä, vaikka äiti ei muistakaan omaa ikäänsä tai syntymäpäiväänsä. Carmenilla on downin syndrooma, hän on 12-vuotias mutta on kooltaan kuin kuusi vuotias tyttö.


Rosa Alvarado, Carmenin äiti, kertoo tyttärensä oppineen kävelemään vasta yhdeksän vuotiaana. ”Hän oli vauvana aivan erilainen kuin muut seitsemän lastani. Carmen oli aivan pehmeä eikä pystynyt nostamaan päätään ensin ollenkaan. Meni pitkä aika ennen kuin hän kehittyi tarpeeksi oppiakseen syömään itse”.
Carmen Florinda Huatatoca Alvarado

Carmen äitinsä Rosa Alvaradon kera,

Wawa Sumakon koulu, johon kuuluu ala- ja yläkoulu sekä lukio, on yksi Napon provinssin kaksikielisistä kouluista jotka ovat mukana Suomen Vapaakirkon vammaishankkeessa. Siellä on kaksi hankkeen kouluttamaa erityisopettajaa joista toisen, Murialdo Chimbon, pitämään erityisluokkaan Carmen pääsee ensi lukuvuodeksi.
”Carmen on kotona vanhempiensa luona”, Murialdo selittää, ”hän ei ole ikinä käynyt koulua eikä juuri lähtenyt pois kotoaan. Carmen osaa sanoa vain muutaman sanan, kuten äiti ja sisarustensa nimet. Olen tyytyväinen saadessani hänet luokkaani, nyt hän pääsee opiskelemaan ensimmäistä kertaa eläissään”.
Keskellä Carmenin tuleva erityisopettaja Murialdo Chimbo.

Rosa hipaisee Carmenin hiuksia ja toivoo tämän oppivan paljon koulussa. ”Haluaisin että Carmen opiskelee”, hän toteaa hiljaisella äänellä ja hymyilee tyttärelleen, ”että hän oppisi monia asioita ja tulisi itsenäiseksi”.
Carmen itse ei osaa kertoa mitä toivoo opiskelultaan, mutta hän on selvästi onnellinen.  Ensimmäisellä kouluvierailullaan hän pääsee mukaan erityisoppilaiden piirileikkiin ja juhlimaan kansainvälistä lastenpäivää muiden oppilaiden kera. Inkluusia, yhdessä olo ja oppinen, on rikkonut taas yhden raja-aidan ja siitä pääsevät nauttimaan sekä tavalliset että erityisoppilaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti