tiistai 16. lokakuuta 2012

Cacique Jumandy koulu

Vierailu Cacique Jumandyn koululla Archidonan kanttoonissa. Koulun vastaava erityisopettaja María Belén Shiguango on yksi hankkeen ensimmäiseksi kouluttamista opettajista. Hänen vastuullaan on ryhmä eri tasoisia ja ikäisiä kehitysvammaisia oppilaita joilla on myös käytöshäiriöitä. Vaativasta työstä sekä kokemuksen ja koulutuksen puutteesta huolimatta hän on onnistunut muuttamaan oppilaidensa käytöstä sekä opettanut heille monia jokapäiväisessä elämässä tärkeitä taitoja.

María Belén Shiguango kahden oppilaan kanssa.



Siistimisnurkkaus.


María Belén opettajanoppaan kanssa.

Napon provinssin kaksikielinen kulttuurienvälinen opetusvirasto vaati alkuperäiskansojen oikeuksien toteuttamista syyskuussa

Syyskuussa Napon provinssin kaksikielinen kulttuurienvälinen opetusvirasto vaati alkuperäiskansojen oikeuksien toteuttamista. Ecuadorin valtio on tekemässä opetusmallin uudistusta koko maassa ja monet alkuperäiskansojen järjestöistä kokevat että uudistukset ovat heidän oikeuksiensa vastaisia. Vaatien kansainvälisissä sopimuksissa tunnustettuja oikeuksiaan opetusvirasto järjesti useita mielenosoituksia ja kokouksia Tenassa ja myös ympäri maata syyskuun aikana. Valitettavasti mitään konkreettista ei saavutettu, pelkästään epämääräisiä lupauksia siitä että heidän oikeutensa otetaan huomioon opetusmallin muutoksessa valtakunnallisella tasolla.

Napon provinssin kaksikielisen kulttuurien välisen opetusviraston johtaja Blas Chimbo puhuu paikalla oleville alkuperäiskansojen järjestöjen päättäjille, viraston henkilökunnalle ja opettajille.



Osallistujille tarjottiin perinteistä juomaa, chichaa.










Erityisopetuksen opettajien opas

Yhdessä kaksikielisen opetusviraston inklusiivisen opetuksen toimiston kanssa valmistimme oppaat erityisopetuksen ja inklusiivisen opetuksen opettajille. Kirjat ovat opettajan kirjoja joissa opettajille on mallit tuntisuunnitelmien tekoon, opetussuunnitelma, opettajat merkitsevät kirjoihinsa oppilaiden läsnäolon tai poissaolot ja niistä löytyy muitakin tärkeitä työkaluja opettajalle.

Erityisopetuksen opettajien opettajankirja.
Napon provinssin kaksikielisen kultuurienvälisen opetusviraston inklusiivisen ja erityisopetuksen malli.
Hankkeen uusi kylätyöntekijä Flavio.

Flavio ja Joanna Sormunen kokoavat opettajankirjaa.

Kirjan tekeminen oli yhteistyötä. Vaikka materiaali oli valmiina meillä meni kahteen aamuyöstä ennen kuin kaikki kirjat oli koossa.

Mikaelkin pääsi auttamaan. Tosin kahdeksalta oli nukkumaanmenoaika ja sänkyyn piti mennä vaikka yläkerrassa tapahtui kaikkea mielenkiintoista.

Rolando Escola FACEn pj ja hankkeen paikallinen koordinaattori.

Soraya Loachamín, toinen opetusviraston kliinisistä psykologeista.

Katy Betancourt, opetusviraston kliininen psykologi.

Iloisia ilmeitä riitti kun kirjat olivat viimein valmiina ja pääsimme nukkumaan.








Erityisopettajien kurssin päätös

Elokuun lopulla ja syyskuun alussa järjestetyn kolmeviikkoisen kurssin päätökseksi erityisopettajat halusivat tarjota kurssin pitäjille ruoan. Tilaisuudessa valittiin myös erityisopettajien uusi johtokunta.






Valokuvassa vasemmalla kaksikielisen opetusviraston toimitusjohtaja, Joanna Sormunen, punaisessa paidassa kolmantena vasemmalta erityisopettajien uusi puheenjohtaja María Dolores Shiguango, seuraavana sihteeri, vj ja rahastonhoitaja. Ensimmäisenä vasemmalta koulutarkistajien johtaja Rubén Calapucha sekä toisena vasemmalta inklusiivisen opetuksen ohjelman johtaja César Andi.

Mikael

Koska olen äiti suurin ylpeyden ja ilon aihe on tietysti oma poika. Tässä muutama valokuva Mikaelista sekä myös kahdesta muusta perheenjäsenestä jotka asuvat meidän kanssamme Tenassa. Eli Max Steele, snautserimme ja pikku kissa jonka nimi tuntuu muuttuvan vähän väliä. Nyt se on joko Garra Veloz tai Gokú, riippuen Mikaelin mielialasta.

Koulu alkaa seitsemältä joten aamulla pitää herätä kuudelta että ehtii tehdä aamutoimet ja lähteä ajoissa kouluun. Mikaelilla on päällä koulun maanantaipuku. Lisäksi on kolme muuta erilaista koulupukua.

Hiukset pitää olla hienosti kammattu. Täällä siihen kiinnitetään paljon huomiota.

Koulumatkalla varoen tienviertä pitkin.

Matkan varrella täytyy ylittää Tena joki.

Max Steele, meidän snautserimme.

Pikku kissa, eli Garrita Veloz eli Gokú. Tai joku muu ehkä ensi viikolla.

Kotivierailu

Joissain tapauksissa, useimmiten vaikeimmin vammaisten henkilöiden kohdalla, lapsilta ja nuorilta on evätty heidän oikeutensa koulun käytiin. Aikaisempien lakien mukaan heidän koulunkäyntinsä ns. normaalikoulussa oli mahdotonta ja lisäksi sen esti perheen häpeä vammaisesta jäsenestään.

Elvis Cerda kotonaan Runashitun parroquiassa.


Hankkeen avulla olemme etsineet näitä piiloiteltuja vammaisia henkilöitä. Samaa työtä tekee puolestaan Ecuadorin valtio ja erityisesti varapresidentin toimisto. Monet ihmiset onkin tuotu ensimäistä kertaa kosketukseen yhteisönsä kanssa. Toisille koulun käynti onnistuu helpommin, toisille se on vaikeampaa.

Elviksen koti, Elvis asuu takana olevan kaksikerroksisen talon toisessa kerroksessa. Alakerrassa perheellä on pieni kauppa.


Näitä henkilöitä varten, joiden on vammaisuutensa takia hankala käydä koulua, olemme kehittäneet vaihtoehdon jossa vastaava erityisopettaja käy heidän luonaan kotona antamassa opetusta ja kuntoutusta taitojensa ja tietojensa mukaisesti.

Elviksen takana Luís A. Martínez koulun vastaava erityisopettaja Nery.

Elvis ja kaksikielisen opetusviraston kliininen psykologi Katy.

Kouluvierailu Hatun Urku kylään

Kaksikielisen opetusviraston kliininpsykologi (vas. edessä), Centro Río Napon koulupiirin johtaja (vas. takana), koulun vastaava erityisopettaja (oik. takana) ja koulun rehtori (oik. edessä).
Kuvia lokakuiselta kouluvierailulta Hatun Urkun kylästä. Vierailujen tarkoituksena on kertoa koulujen rehtoreille ja opettajille inklusiivisesta opetusmallista sekä opastaa vastaavia erityisopettajia heidän työssään. Vierailun aikana tutustutaan myös heidän työtiloihinsa ja jos aika sallii aloitetaan vammaisten oppilaiden arvioinnit ja henkilökohtaisten opetussuunnitelmien laadinta.


Hatun Urkun kylä on yksi kaukaisimmista joissa olen itse vieraillut. Nimi on kichwaa ja tarkoittaa korkeaa kukkulaa tai vuorta. Viidakkoalueella Hatun Urku on muita kyliä ylempänä ja pilvisenä ja sumuisena päivänä jopa kolea. Paikalliset tarvitsivat jopa takit päälleen, itse olin onnellinen kun en paistunut vilpoisissa vaatteissani.



Koulun luokkia
Koulun ympärillä kohoavat upeat maisemat ja luonnosta voi nauttia koulupihalla. Joka puolella on kasveja, kukkia, eläimiä, lintuja, hyönteisiä ja eläimiä. Opettajat ja rehtorit olivat kovin häpeissään luokista jotka eivät heidän mielestään olleet tarpeeksi hienoja. Vaatimattomiahan tilat olivat. Koululla on yli 250 oppilasta ja suurin osa luokista on perinteiseen tyyliin rakennettuja lautamökkejä.

Yläluokkien ja lukion oppilaita koulupuvuissaan


Vastaava erityisopettaja Bolivar kantaa tuoleja opettajain kokousta varten

Koulu kattaa koko pakollisen opetuksen. Eli siihen kuuluu päiväkoti jossa on EIFC (yhteisöön perustuvaa esiopetusta 2-4 vuotiaille), alakoulu, yläkoulu sekä lukio. Rehtori oli hyvin ylpeä kertoessaan heidän saaneen lahjoituksena uudet sementti luokat lukiota varten joka aloitti toimintansa juuri tänä vuonna.
Päiväkodin keittiö

Päiväkodin etuovi ja oppilaita


Alakoulun oppilaita valtion lahjoittamissa koulupuvuissa
Monilla alueilla oli puutetta ja tarvetta tukeen. Oppilaiden vanhemmat ovat olleet kovin tyytyväisiä kun heidän lapsiaan muistetaan eikä vain aina suurten asutuskeskusten oppilaita.

Archidonan kattooni

Tässä valokuvia Archidonan kanttoonista. Kuvat on otettu Baezasta Tenaan johtavan tien varrelta joten varsinaista viidakkoa niissä ei näy.



Sumakon tulivuori



Perinteiseen tyyliin rakennettu talo